用家心聲 

英文教材體驗版的重要性

發表於 2018年01月11日 由 會員 Yanji Leung

市面有好多不同嘅英文教材。上次我去書展時發現比我幾年前買DWE時,出咗更多不同價格嘅教材,五花八門。朋友都會想我分享點解我選較貴嘅DWE、我選擇時如何取捨、幾時開始用。

媽媽最怕買完阿B玩玩下唔玩,幾萬蚊附諸流水。選教材時,一定一定一定(很重要所以要講三次)要先試體驗版。無體驗版嘅教材我已經唔會考慮。跟著一家人同BB/小朋友一齊睇體驗版無數次。重點係「一家人」同「無數次」,因為小朋友鐘意教材與否,好靠大人是否參與。教材要無限loop, 特別係CD (猶如屋企background music),所以大人一定要鐘意或不討厭內容。我試過另一套教材體驗版,由於主角聲線好尖,感覺很煩擾。DWE用我喜歡嘅Mickey and his friends做主角,Aidan & Ashley又追著睇同聽體驗版,所以爸爸就決定投資了!按依家睇,投資係值得嘅,因為已經用咗4年,但其實我仲有1 set DVD未開俾Aidan & Ashley玩,相信可以玩到最少6歲。而且Aidan & Ashley從中學習到好嘅英文,爸爸投資有回報。

 

另外美式英語和英式英語亦係考慮因素。即係Diaper vs nappy, fries vs chips 等。由於我係美式(大學)加英式(中小學),所以兩者我都接受。至於幾大個開始用,我覺得越細開始越符合經濟效益。但其實只要你知道小朋友從教材中可以學習到更好英語,不管佢幾多歲,佢已經適合。

寰宇家庭|用家分享|Yanji Leung
【Aidan (4歲 ) – 10個月便開始使用 DWE 、 Ashley (3歲) – 2個月便開始使用DWE】

 



緊貼 World Family Hong Kong Facebook 
(點擊)
於Instagram Hash TAG #WorldFamilyHongKong 分享您使用「迪士尼美語世界」Disney's World of English 的時刻吧!

上一則: 輕鬆地完成 CAP 的考核 | 迪士尼美語世界
下一則: 為什麼小朋友要說謊? | 迪士尼美語世界