【會員分享】Flash Card 點玩法先最好?

反覆嘅疫情關係😷,Playgroup定學校又連續停咗幾個月。作為父母嘅我哋,除咗擔心仔仔感染病毒之外,當然都擔心仔仔成長進度會受影響,所以我哋都不停留意唔同嘅教材同埋教育方式,好彩一早買咗DWE,當中有唔同嘅教材俾仔仔玩。

仔仔就嚟踏入2歲,之前聽講座有專家講過,呢個時期嘅小朋友語言理解及聽覺記憶已經達到一定嘅基礎,不知不覺咁鐘意學大人嘅語調講嘢。而Flash Card就係其中一個可以幫助提升小朋友記憶力同埋理解概念能力嘅方法。

既然專家都咁講,我當然都同Travis 試吓啦。講到Flash Card,最容易當然就係用返「迪士尼美語世界」平時每日都會玩嘅 Talk Along! Cards 啦。因為仔仔平時都會自己玩下碌卡機,不知不覺間仔仔幾乎全部卡都可以自己讀返出黎,仲會跟返平時卡機啲聲音特效扮獅子叫🦁可愛得黎,又更加令我覺得教材嘅重要性🥰。

有人會問我究竟Travis 係認得個生字定只係認得圖案架??老實講,一個未夠2歲嘅小寶寶👶🏻又邊會完全認得晒生字吖。其實一開始Travis 只認到圖案,不過慢慢佢見到張卡仔時會主動串個生字🆎甚至自己會造句(Mickey touch head),即使仔仔暫時未認到所有卡仔嘅生字,不過呢個時期,小朋友腦中的影像和聲音是連貫一致的,透過每日「聽見」與「接觸」卡仔。營造英語的環境,自然就能理解英語的意思,對仔仔將來認字好有幫助。



緊貼 World Family Hong Kong Facebook 
(點擊)
於Instagram Hash TAG #WorldFamilyHongKong 分享您使用「迪士尼美語世界」Disney World of English 的時刻吧!