親子互動時光 | 迪士尼美語世界

平日上班的日子,Hughson都是由??照顧。所以我請??按時播CD給仔仔聽,空閒的時候可以與他玩 Talkalong Cards。

初時??都懷疑地問:”BB咁細就聽英文?佢明咩?” 爸爸竟然搶答說:”我地日日都同BB講廣東話,都唔知佢明唔明啦。但我相信語言是從環境中,多聽、多講,BB就自然會聽得明,然後識得講。所以學英文都係一樣的道理。” 所以??就照著每天播CD及與Hughson玩Talkalong Cards。

久而久之,??都發現每當同Hughson用士尼美語世界教材時,仔仔都會表現得很雀躍,而且好有反應。這就成為??的動力,每日按時間表跟Hughson聽CD、睇DVD、玩Talkalong Cards。有時??還跟著唱 “The ABC Song”,這個畫面實在太令人感動了!兩?孫一同學習這個新的共通語言,令整件事變得更經濟 haha~

同時要感謝 Hughson爸爸,雖然他工作十分忙碌,經常要穿梭中、港兩地及到外地工幹,但只要他一回家,就會同仔仔玩Play Along! 的玩具。因為爸爸深深認為嬰幼兒在學習過程中,並不可以假手於人,所以我們都沒有為Hughson報讀任何Playgroup。反而父母及屋企人的陪伴、參與、互動和讚賞,對孩子成長更為重要。所以迪士尼美語世界這套教材,正正配合我們的需要,成為我們三代人開心互動溝通的好工具!

寰宇家庭 World Family Blogger|用家分享 |
Hughson媽媽 【Hughson 8個月大 | 3個月開始便使用Disney's World of English】


立即申請「迪士尼美語世界」體驗版Disney's World of English,一起分享使用成果!(點擊)
緊貼 World Family Hong Kong Facebook 
(點擊)
於Instagram Hash TAG #WorldFamilyHongKong 分享您使用「迪士尼美語世界」Disney's World of English 的時刻吧!