維維的生日派對 | HURRAY

維維已經1歲,在2014年4月27日第一次參加World Family的活動,當日生日會主題係「海盜與美人魚奇遇記」維維初到場地時就已經好興奮,到處行來行去,拍拍佈景,當Pirate Michael出現時,佢瞪大眼睛,因為Pirate Michael很高大,如巨人一般,而且衣著好特別,身穿海盜衣裳,手上有隻鸚鵡,Pirate Michael好friendly咁同維維交談,還邀請維維摸下佢手上的鸚鵡Polly,但維維好怕羞及細膽竟然哭起上黎,但作為家長,小朋友未ready時,我覺得要俾多D鼓勵,千其唔好迫佢以免佢產生反感,當佢地準備就緒就會變得主動。當party快要完結時,維維已經唔再怕Pirate Michael,接上pirate Michael送上的生日卡,還會主動走到Pirate Michael旁邊?那時候真希望活動時間可以長一點,讓他們相處長久一點。

 

 

Pirate Michael的歌舞動作很誇張,小朋友都看得好投入,歌曲也是耳熟能詳,連爸爸媽媽都識唱,但維維比較慢熱,初初的幾首歌坐著靜靜聆聽,爸爸媽媽都好比心機跟住唱,拖住維維手仔做動作,到最後一首維維都跟住做動作,如:開合手、拍拍手、揮揮手,身在其中的我亦感到很鼓舞,大概是因為平時在家勤播放World Family「迪士尼美語世界」 CD同DVD有功所至。
 
World Family的活動與 Playgroup上的堂不很同,主要用一個故事串聯所有活動的生字,我喜歡維維作多方面的嘗試,用不同方式去學習,World Family的活動對維維黎講好新鮮。
 
爸爸好喜歡World Family的活動,說會讓維維再參加,除左會聽到熟悉的音樂,可以學習英文外,而且可以讓維維近距離接觸外國人,而且可以聆聽native English speaker的正確發音。