我們這一家的ABC Song生活

2014年3月,我終於準備做媽媽啦!隨著日子一天一天的過去,小生命在肚裡的反應也越來越大。我一直相信胎教,知道寶寶的聽覺是於胎兒時期已開始發展。而我和胎兒是連成一體的,所以我相信我所聽到的,她在肚裡也同時聽得到。所以我會花多些時間同 “佢” 一齊聽下歌仔。一次偶然的機會,我收到「迪士尼美語世界」的試用CD, 就這樣開始了我們每晚的ABC生活啦…哈哈!

14年12月5日,期待已久的小Elthy 出世啦!現代小朋友的學習充滿壓力,而我和先生都唔想迫到Elthy好辛苦,我地認為Elthy可以自然又開心地學習,就最正!所以,Elthy出世前,我地已經決定買迪士尼教材俾佢啦!Elthy出世後,每日都聽著Sing Along! 同Play Along的CD。我地發現每當Elthy喊的時候,只要我唱ABC Song,佢就會收左喊聲,然後眼仔碌碌望實我。真係萬試萬靈,我同爸爸都覺得這個 “特效止喊藥” 真係好神奇。

 4個月,第一次玩Talk Along Card,哈哈,對tiger 有反應呀!

 5個月,好鐘意聽歌仔!發現爸爸都開始哼Play Along 的歌。

平日返工的日子,Elthy都由老爺奶奶照顧。所以我就將Sing Along CD及DVD的部份放於他們家。而Play Along的系列,就留在自己屋企,待週未的時候我們可以同Elthy互動、親子一下啊!初時爺爺??都會問 “Elthy咁細個,點會識聽?”。跟住我就回應他們 “其實我地同佢講廣東話,都唔肯定Elthy聽唔聽得明啦,哈哈!” 結果,爺爺??都按時放CD俾Elthy聽。有時候,我會聽到??唱 ABC Song,真係笑死我。所以我都好感謝爺爺??的配合,令Elthy每日都可以在英語的環境當中成長。

Elthy8個月同爺爺一齊睇Sing Along!

 
寰宇家庭 World Family|用家分享 紫晴媽
【紫晴(17個月) – 懷孕期已決定開始使用「迪士尼美語世界」Disney's World of English】


立即申請「迪士尼美語世界」體驗版Disney's World of English,一起分享使用成果!(點擊)
緊貼 World Family Hong Kong Facebook 
(點擊)
於Instagram Hash TAG #WorldFamilyHongKong 分享您使用「迪士尼美語世界」Disney's World of English 的時刻吧!