「豆豆的美語世界」 試用換書服務 | 迪士尼美語世界

我諗大家都會遇過小朋友撕爛書既問題,如果係唔小心整爛豆媽覺得可以接受,最怕係佢覺得撕書愈黎愈好玩,變本加厲!

豆豆初生時我地都會拎本書出黎幫佢揭,但到咗8個月左右加上豆豆好奇心多咗就會開始搶,想自己揭。主教材課程既書封面係硬皮厚底紙,但內頁係普通既紙質,所以一開始俾佢自己揭就要預咗佢會撕爛,一定要陪同下睇,唔睇住應該會得返個封面吧⋯

10個多月時已經自己主動揭書睇

豆媽睇過某幾篇文章係講有關呢個行為應唔應該阻止,答案係唔應該。其實「撕」呢個動作係冇問題,撕既過程中係練習緊佢地既小手肌肉,只不過佢撕既係書,大人覺得係唔應該,有見及此,豆媽會係課餘時間比宣傳紙張豆豆撕,當佢睇書時就不斷催眠同佢講「呢本係書唔可以撕爛架,爛咗就冇得睇架喇!」

即使係陪同下揭書同睇書,但都會揭得唔好,有時係貪玩成個身訓落去扯爛,有時係頁與頁之間用得太大力而爛,當爛咗時豆媽都會深呼吸再同自己講:唔緊要,係學習既過程黎,可以換既!

有時會唔小心撕爛,有時會特登撕爛⋯

 

可以換?對喇!!

呢樣就係成為DWE會員其中一樣可享有既福利,教育顧問成日話唔怕,“比佢多D自己睇,爛咗就換”。豆媽唔想令小朋友覺得呢個係整爛既藉口,所以當唔小心整爛時我會用膠紙修補,到完成一個顏色既課程豆媽先俏俏地幫佢換書!豆豆睇咗藍色系列都一段時間,都真係爛得好慘烈⋯⋯

前排豆媽就係網上面申請換過一批新書,真係好興奮地要講聲“係-時-候-換-新-書-喇!yeah!”申請完好快就收到電話確認,只要兩星期內帶埋舊書去換就搞掂!

 

又可以開開心心地揀書睇喇!

有機會再慢慢分享豆豆之後學習成長之路,下次再見啦!

 

寰宇家庭|用家分享|豆媽 Mannis
【豆豆 (1歲3個月 )– 胎教8個月便開始使用 DWE 】



緊貼 World Family Hong Kong Facebook 
(點擊)
於Instagram Hash TAG #WorldFamilyHongKong 分享您使用「迪士尼美語世界」Disney World of English 的時刻吧!